IBS ruokavalio
Monet erilaiset elintarvikkeet voivat laukaista IBS-oireilun. Elintarvikkeiden vaikutukset ovat kuitenkin erilaisia eri potilailla. Moni joutuu selvittämään yrityksen ja erehdyksen kautta ne ruoka-aineet, jotka saavat oireita aikaan. Tässä on joitakin yleisimpiä ruoka-aineita, joita voi kokeilla välttää.
Maitotuotteet
Maitotuotteet ovat yleisiä vatsavaivojen aiheuttajia IBS-potilailla. Maitoa sisältävien elintarvikkeiden välttämisen voi aloittaa esimerkiksi näistä valmisteista:
- Maito, kerma
- Juusto
- Raejuusto
- Jäätelö
- Smetana, kermaviili, creme fraiche
- Maitotuotteita sisältävät valmisruoat (perunamuusi, vanukas, kermaiset kastikkeet ja keitot jne.)
- Jogurtti, rahka
Maustetut kastikkeet ym.
Grillikastikkeet, ketsuppi, suolakurkku
Suklaa
Sisältää antioksidantteja, mutta suklaa (ja erityisesti tumma suklaa) voi valitettavasti myös laukaista sekä migreeniä että IBS-oireita joillakin henkilöillä.
Punainen liha ja rasvaiset elintarvikkeet
Tämän ryhmän yleisiä IBS-aiheuttajia ovat pihvit ja naudanlihahampurilaiset, leikkeleet, makkarat ja hotdogit; ranskalaiset perunat, paistettu kala tai liha, munkit ja donitsit jne. Jos huomaat näiden elintarvikkeet saavan aikaan IBS-oireita, kokeile vaihtaa ne kalaan, siipikarjaan ja vähärasvaisiin lihoihin sekä käyttää muita menetelmiä kuin paistamista ruoan valmistamiseksi.
Alkoholipitoisia, kofeiinipitoisia ja hiilihappopitoisia juomia
Kahvi, tee ja useimmat poreilevat juomat voivat aiheuttaa IBS-oireita, samoin alkoholijuomat.
Sipulit ja valkosipuli
Sipulit, valkosipuli ja purjo; kevätsipulit jne. tuovat makua ruokiin. IBS:n takia saatat joutua vaihtamaan ne muihin aromeihin, kuten kuivattuihin yrtteihin ja esimerkiksi oliiviöljyyn.
Pavut, linssit ja muut palkokasvit
Nämä ruoka-aineet ovat usein vaikeita sulattaa, ja niiden syöminen voi aiheuttaa turvotusta ja kaasua; kramppeja ja ripulia. Vaikutuksia voidaan joskus vähentää liottamalla papuja yön yli, huuhtelemalla ja keittämällä ne raikkaassa vedessä.
Makeutusaineet
Fruktoosia sisältävä hunaja, hedelmät tuoreena tai kuivattuina tai hedelmämehut sekä fruktoosisiirappi; makeutusaineet, kuten mannitoli, maltitoli, sorbitoli ja ksylitoli, sekä sorbitolia runsaasti sisältämät hedelmät voivat kaikki laukaista oireita. Hedelmiä, joiden sorbitolipitoisuus on luonnostaan korkea, ovat esimerkiksi omenat, aprikoosit ja kirsikat; nektariinit, persikat , päärynät ja luumut.
Vehnä ja muut gluteenia sisältävät viljat
Gluteeni-nimistä proteiinia, jota on mm. vehnäjauhoissa, voi vatsan olla vaikea sulattaa. Gluteenia sisältäviin elintarvikkeisiin kuuluvat kaikki leivonnaiset, keksit, pasta sekä valkoinen että täysvehnää sisältävä leipä.
Raa’at vihannekset
Kaikki raa’at vihannekset voivat laukaista IBS-oireet, mutta erityisen yleisiä oireiden aiheuttajia ovat parsakaali, kukkakaali ja keräkaali. Kaalit voivat aiheuttaa ongelmia myös kypsennettyinä.
Elintarvikkeet, joissa on runsaasti liukenemattomia kuituja
Vaikeasti sulava, liukenematon kuitu on tunnettu syyllinen IBS-oireisiin. Runsaskuituiset leivät ja täysjyväpasta sisältävät liukenemattomia kuituja, kuten myös täysjyväkeksit, vehnänalkiot, popcorn, bulgur, kvinoa, hirssi, amarantti sekä siemenet ja kokonaiset pähkinät.